Lämminhenkinen ja sympaattinen

Ravintola Tuhto on sekä Tampere-talon vierailijoiden että Tuhton omien asiakkaiden kohtaamispaikka. Tuhton toiminta on monipuolista – lounaista illallisiin, palavereista ensitreffeihin.

Tuhto on Tampere-talon sympaattinen ja lämminhenkinen kohtaamispaikka, johon on helppo tulla poikkeamaan tai pidemmäksikin aikaa viettämään iltaa.

Tuhto on raikas tuulahdus kokouspäivän keskellä, tunnelman ylläpitäjä ennen ja jälkeen konsertin, treffipaikka työpäivän päätteeksi.

 

MIKÄ ON TUHTO?

T U H T O on Tove Janssonin kirjassa Muumilaakson marraskuu esiintyvä pieni hahmo, joka kuuluu homssujen lajiin. Tuhto majailee yleensä Hemulin veneen alla ja pitää tervan tuoksusta, sateen alituisesta ropinasta ja köysikerästä, jonka vankassa sylissä hän saa kiikkua. Muiden seurassa hän keskittyy katselemaan ja tarkkailemaan.

 

Muumilaakson marraskuu on Tove Janssonin viimeinen muumiromaani. Muista muumikirjoista poiketen Muumilaakson marraskuussa ei esiinny muumiperhettä. Tuhto sekä Ruttuvaari, Vilijonkka, eräs Hemuli ja Mymmeli löytävät laaksosta vain tyhjän muumitalon ja asettuvat sinne väliaikaisesti asumaan. Muumiperheen kaipuu on kirjassa vahvasti läsnä.  Kirja kertoo ymmärryksestä elää omaa elämää, ei muiden kautta vaan omana itsenään. Tarinan lopussa muumiperhe näkyy horisontissa ja Tuhto, eikä kukaan muu, on ottamassa heitä vastaan.

Tuhtoa pidetään Tove Janssonin alter egona, mihin hahmon alkuperäinen ruotsinkielinen nimi Toft viittaa.

 

TUHTO on myös veneen istuinalustasta käytetty nimitys.

Muumimuseo, Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelma.
© Moomin Characters